Hoppa till innehåll

Hos oss på Allerum är ost en konstform. Centralt i vårt ostskapande är den goda svenska mjölken som våra hantverkskickliga ostmästare i Kristianstad ystar till smakrika konstverk. Varje specifik ostsort får ta sin exakta tid för att utveckla sin fulla smak. Perfektion är vårt signum.

Smak är en konst

Hur förklarar man upplevelsen av en ost? För oss är ost ett välkomponerat hantverk. En smak att uppleva och njuta av. Och kan man sin sak blir några väl utvalda komponenter en bit magi.

Allerums historia

1994

I början av 1990-talet fanns det bara ett fåtal svenska varumärkesostar med kvalitetsprofil i matbutikernas kyldiskar. Därför samlade Skånemejerier några av Sveriges främsta ostmästare för att skapa något alldeles extra – en förstklassig lagrad Präst®.

1995

Samtidigt som arbetet med att skapa en perfekt Präst® pågick letade man även efter ett passande varumärke till osten. Till slut fann man den lilla kyrkbyn Allerum i nordvästra Skåne.
Denna by visar sig vara perfekt då den både understryker ostens skånska arv och Präst® kyrkliga ursprung – på 1700-talet fungerade böndernas finast ystade ost som betalmedel för kyrkoskatten. Därför väljs Allerum som namn och byns kyrka som symbol till varumärket.

1996

Så äntligen var Allerum Präst® klar och redo att lanseras. Mottagandet osten fick var mycket fint av både konsumenter och kockar samt matskribenter. Samtidigt lanserades Marsvinsholms Herrgård® som även den fick ett varmt mottagande och fina recensioner.

2004

Allerum befäste ytterligare sin position som en av landets främsta kvalitetsostar när Allerum Präst® XO lanserades. En extra långt lagrad smakexplosion som skulle visa sig ta Allerum ända in i kungahuset.

2009

För att förtydliga Skånemejeriers erbjudande av kvalitetsostar samlades de tre ostarna – Allerum Präst®, Marsvinsholms Herrgård och Hälsinge Grevé – under ett och samma varumärke: Allerum. Allerum valdes då Präst® varit det ständiga flaggskeppet bland Skånemejeriers kvalitetsostar.

2010

Allerum Präst® får detta år ett av de finaste hedersbetygelserna en ost kan få. Kocken Stefano Catenacci väljer att använda Allerum Präst® XO i menyn som serveras på kronprinsessan Victorias bröllopsmiddag.

2011

Allerums sortiment av lagrade ostar breddas. Förutom ostar som lagrats 12 månader och 24 månader kan man nu köpa Allerumostar som lagrats 18 månader.

2013

Allerum växte så det knakade när sortimentet utökades med fler ostsorter som Svecia och skotsk cheddar.

2017

Allerum börjar nu säljas i den mycket populära kupan som förenklar förvaring och servering av ostarna för våra kunder.

2022

Allerum flyttar fram positionerna ytterligare genom att, för första gången i Sverige sedan 1960-talet, skapa en helt ny typ av hårdost – Rike® – som snabbt blir populär bland konsumenterna.

Hållbarhetsarbete

Skånemejerier och Allerum har som målsättning att bli Sveriges mest hållbara mejeri. Det innebär bland annat att vara 100% fossilfritt redan år 2025. Fossila bränslen ska ersättas med förnybar energi, och förpackningsmaterial står i fokus. För de flesta livsmedel står förpackningen bara för några få procent av produktens klimatavtryck. Av den anledningen är förpackningarnas viktigaste syfte att skydda innehållet under en så lång tid som möjligt, och att dessutom göra innehållet enkelt att få ut.

Självklart ska också själva förpackningen ha en så liten miljöpåverkan som möjligt. Skånemejerier har skrivit på Plastinitiativet som innebär att vi åtar oss att arbeta för 100 procent materialåtervinningsbara förpackningar till 2025 och 100 procent förnybara förpackningar till 2030. Idag har vi 96% materialåtervinningsbara förpackningar och 79% förnybara förpackningar.

Läs mer om Skånemejeriers hållbarhetsarbete här.